Spørgsmål og svar
Find svar på de mest stillede spørgsmål om S!RENEN.
- Om S!RENEN generelt
- Det tekniske
- Sikkerhed og GDPR
- Sprog
- Børn og S!RENEN
- Tilgængelighed
- National test første onsdag i maj kl. 12
Hvad er S!RENEN?
S!RENEN er et nyt varslingssystem. Du kan modtage en advarsel direkte på din mobiltelefon, hvis du befinder dig i et område, hvor I er mange mennesker, der er udsat for fare. S!RENEN har en genkendelig lyd og adskiller sig tydeligt fra f.eks. SMS’er og push-notifikationer.
Er det en App? Skal jeg downloade noget eller tilmelde mig for at få advarsler via S!RENEN?
Nej. S!RENEN virker på de fleste nyere mobiltelefoner. S!RENEN virker, uanset hvilket mobilselskab/abonnement du har. Du skal ikke downloade noget eller tilmelde dig, men du skal sørge for, at din telefons styresystem er opdateret.
Erstatter S!RENEN de fysiske varslingssirener og beredskabsmeddelelser?
Nej. S!RENEN er et supplement til de eksisterende varslingskanaler. Myndighederne anvender en række kanaler for at varsle befolkningen. De øvrige kanaler er for eksempel de fysiske varslingssirener og beredskabsmeddelelser, du kan finde på DR’s og TV 2’s platforme.
Hvorfor har I valgt navnet S!RENEN? Er det ikke forvirrende ift. de fysiske varslingssirener?
Navnet S!RENEN er valgt af flere årsager. Det er et genkendeligt ord, det er kort og nemt at afkode hurtigt, og det udtrykker en alvor. Endelig lægger navnet sig op af selve oplevelsen - en høj og intens lyd, når der er fare på færde.
Hvad hvis jeg modtager en advarsel via S!RENEN, mens jeg kører bil / cykel?
Hold ind til siden, hvor det tilladt, muligt og sikkert. Herefter kan du læse advarslen. Du skal altid overholde færdselsloven. Når du kører bil eller cykler, må du derfor ikke læse advarsler fra S!RENEN.
Hvorfor har man implementeret S!RENEN i Danmark?
S!RENEN er implementeret på baggrund af et EU-direktiv fra 2018. Med implementeringen af S!RENEN følger Danmark den europæiske udvikling, hvor hele EU er ved at indføre et digitalt supplement til de eksisterende varslingskanaler. Mobilbaseret varsling skal sikre, at befolkningen nemmere og hurtigere kan reagere i større kriser eller katastrofer.
Sendes advarsler via S!RENEN kun til dem, advarslen er relevant for?
Ja. Hvis du opholder dig i et fareområde, hvor politiet varsler, vil du modtage advarslen. Det kræver, at du har en nyere telefon med opdateret styresystem. Advarsler via S!RENEN afsendes fra telemaster, som enten er i fareområdet eller 'peger' ind i fareområdet. Mobiltelefoner, der er koblet op på de telemaster, vil modtage advarslen. Det kan ikke udelukkes, at telefoner uden for fareområdet vil modtage advarslen.
Hvordan slår jeg advarsler via S!RENEN fra?
Man kan ikke slå advarsler via S!RENEN fra, selvom det kan se sådan ud i din telefons indstillinger. Advarsler via S!RENEN sendes på en kanal, der ikke fremgår af din telefons indstillinger. S!RENEN er en del af Danmarks beredskab og er til for at kunne advare dig og andre omkring dig i akutte situationer af livstruende karakter, på samme måde som de fysiske varslingssirener.
Hvordan fungerer S!RENEN?
S!RENEN er baseret på teknologien cell broadcast. Ved hjælp af cell broadcast kan myndighederne sende en advarsel direkte til mobile enheder i et område, hvor der er fare på færde. Advarslerne sendes via telemasterne. Du skal ikke selv gøre noget for at modtage signalet.
Hvilke mobiltelefoner kan modtage advarsler fra S!RENEN?
Nyere mobiltelefoner – herunder også udenlandske – med opdateret styresystem kan modtage advarsler fra S!RENEN. Telefonen skal være på 4G eller 5G. Se mere under 'Tjek din mobil'. Tjek om din mobil kan modtage advarsler via S!RENEN her.
Hvad sker der, hvis der advares via S!RENEN, mens min telefon er i flytilstand / slukket?
Der kan være afvigelser ved nogle telefonmodeller, men som udgangspunkt er det sådan her: Hvis din telefon er i flytilstand, modtager du som udgangspunkt ikke advarsler via S!RENEN. Men du kan modtage advarslen, når flytilstanden slås fra igen. Hvis din telefon er slukket i hele den periode, hvor politiet varsler, modtager du ikke advarsler via S!RENEN. Hvis du tænder telefonen, mens politiet stadig varsler, så modtager du advarslen.
Jeg har en ældre mobiltelefon. Kan jeg så ikke blive varslet? Jeg bor i et område med dårlig mobildækning. Virker S!RENEN så? / Hvad hvis jeg ikke kan få en advarsel via S!RENEN?
Ældre mobiltelefoner er muligvis ikke teknisk sat op til kunne modtage advarsler via S!RENEN. For at sikre at flest muligt advares i faresituationer, vil myndighederne altid varsle via en række kanaler. S!RENEN er blot et supplement til myndighedernes øvrige varslingssystemer. Ingen bliver dårligere stillet med den nye varslingskanal.
Hvis I ikke ved, hvem der modtager advarslen, hvordan ved I så, at advarslen er nået frem?
Det ved vi heller ikke. Vi ved kun, at advarslen er udsendt fra telemasterne. Myndighederne har valgt et varslingssystem, som ikke indsamler data fra mobilenhederne. Myndighederne bliver dog med det samme informeret af mobilnetværksoperatørerne, hvis der er opstået en fejl i forbindelse med udsendelsen.
Vil jeg også få advarsler via S!RENEN på andre devices?
Systemet retter sig som udgangspunkt mod mobile devices som telefoner, tablets m.v. Det kan dog ikke udelukkes, at andre apparater også vil modtage advarslerne i enkelte tilfælde. Det har blandt andet at gøre med tilkoblingen til WiFi, simkort m.v.
Er S!RENEN det samme system, som anvendes i andre lande i EU?
Under EU-direktivet anbefales to former for teknologier: Lokationsbaseret SMS og cell broadcast. Nogle EU-lande benytter cell broadcast, andre SMS-baserede varslinger. I Danmark er cell broadcast valgt, fordi det giver en række fordele, hvad angår hastighed, sikkerhed og persondata ift. andre typer af beskeder, man får på sin mobiltelefon (f.eks. SMS eller push-notifikationer).
Hvem står for teknikken bag S!RENEN?
Systemet bag S!RENEN består af flere dele. Det system, som myndighederne udsender advarsler gennem (cell broadcast entity) er leveret af en ekstern leverandør. De øvrige dele er indkøbt af de danske mobilnetværksoperatører, TDC Net, 3, Telia og Telenor, og er finansieret af staten.
Jeg har fået en advarsel via S!RENEN, men min nabo har ikke. Hvad skal vi gøre?
Ikke alle ældre mobiltelefoner vil kunne modtage en advarsel via S!RENEN. Giv informationen videre, hvis andre nær dig har behov for det. Tjek om din mobiltelefon kan modtage advarsler via S!RENEN ved at klikke på "Tjek din mobil" øverst på denne side.
Kan jeg modtage advarsler via S!RENEN, hvis jeg er på 3G?
Nej. Du kan kun modtage advarsler via S!RENEN, når du er på 4G eller 5G.
Hvad sker der, hvis der advares via S!RENEN, mens min telefon er på lydløs / forstyr ikke?
Der kan være afvigelser ved nogle telefonmodeller, men som udgangspunkt er det sådan her: Hvis din telefon er på lydløs eller forstyr ikke, modtager du stadig advarsler via S!RENEN. Du modtager dem med lyd.
Fortsætter S!RENEN med at larme, eller kan jeg slå lyden fra som med f.eks. vækkeur?
Lyden fra en advarsel via S!RENEN varer ca. 10-12 sekunder. Du kan stoppe lyden ved at trykke på beskeden på din skærm eller din telefons sluk-knap.
Får myndighederne data om mig og min telefon eller andre enheder gennem S!RENEN? / Kan myndighederne se, hvor jeg er / overvåge mig / få adgang til min telefon eller andre enheder via S!RENEN?
Nej. Myndighederne får ikke adgang til borgernes enheder. Myndighederne kan udelukkende udsende advarsler via telemasterne og modtager ikke information tilbage via S!RENEN. Det svarer til at udsende et radiosignal i et bestemt område. Lytteren kan høre det, men ikke ”signalere” tilbage via radioen.
Kan mobilselskaber sende beskeder ud til deres kunder via S!RENEN?
Nej. Det er kun myndighederne, som kan sende advarsler via S!RENEN.
Hvad er risikoen for, at systemet bliver hacket, og at ondsindede aktører udsender falske beskeder via S!RENEN?
Sikkerhed er et af de højest prioriterede aspekter af S!RENEN, og vi er naturligvis opmærksomme på de ting, der rører sig på cyberområdet.
Hvis mobilnettet under en nødssituation går ned, vil jeg så kunne modtage advarsler via S!RENEN?
Sikkerhed er et af de højest prioriterede aspekter af S!RENEN, og vi er naturligvis opmærksomme på de ting, der rører sig på cyberområdet. Uanset vil der også blive varslet med de fysiske varslingssirener og beredskabsmeddelelser udsendt via DR og TV 2.
Kan jeg få advarslerne på mit eget sprog?
Advarsler via S!RENEN indeholder tekst på både dansk og engelsk.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg får en advarsel og jeg ikke kan forstå, hvad der står eller er usikker på, hvad jeg skal gøre?
Søg hjælp i dit nærmeste netværk eller hos en organisation, du er tryg ved. De kan hjælpe dig med at forstå, hvad du skal gøre. Du kan også tænde for DR eller TV 2.
Jeg har svært ved skrevet dansk. Hvor kan jeg hente hjælp på dansk tegnsprog, f.eks. at få forklaret, hvad jeg skal gøre på tegnsprog?
Systemet sender varslinger ud på skrevet dansk og engelsk. Hvis ikke du forstår beskeden, så søg hjælp i dit nærmeste netværk eller hos en organisation, du er tryg hos. De kan hjælpe dig med at forstå, hvad du skal gøre.
Hvad skal jeg forberede mine børn på at gøre, hvis S!RENEN lyder på deres telefon?
Overvej at tale med dine børn om S!RENEN og varsling i Danmark, når du finder en passende anledning. Husk, at advarsler via S!RENEN kun udsendes, når der en akut krise eller katastrofe af livstruende karakter for et større antal mennesker, hvilket heldigvis er meget sjældent i Danmark.
Vil mine børn modtage S!RENEN på deres telefon eller andre enheder?
Ja, hvis de befinder sig i et fareområde og har en nyere mobiltelefon, der er opdateret.
Hvad gør jeg, hvis S!RENEN lyder, når mine børn er i dagtilbud, skole eller til fritidsaktivitet?
Advarsler via S!RENEN er geografisk begrænset til det specifikke fareområde. Det betyder, at en advarsel på din telefon ikke nødvendigvis gælder dér, hvor dine børn befinder sig. Hvis du modtager en advarsel via S!RENEN, bør du stoppe, hvad du laver, læse advarslens indhold og følge handlingsanvisningerne. Børn under andre voksnes ansvar end deres forældres bør følge disse voksnes instruktioner.
Ved skolen eller daginstitutionen, hvad de skal gøre?
I forbindelse med implementeringen af S!RENEN har Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet informeret en lang række interessenter, herunder bl.a. Børne- og Undervisningsministeriet, KL og kommunerne.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke kan få fat på mit barn, når S!RENEN lyder?
Hvis du har fået advarslen på mobilen, så bør du følge anvisningerne. Tjek derefter om fareområdet (som fremgår i advarslen) omfatter dér, hvor dit barn er.
Hvad skal mine børn gøre, hvis de er alene hjemme, når S!RENEN lyder?
Først og fremmest skal de stoppe med det, de foretager sig, læse informationen på deres skærm og reagere derefter. Kort sagt: Stop. Læs. Reagér. Hvis de er i tvivl, kan de kontakte forældrene - gerne via sociale medier eller SMS, da en stor mængde taleopkald i krisesituationer kan belaste mobilnetværket.
Kan jeg videresende beskeden til mine nære/nogle der kan hjælpe mig?
Det tillader systemet desværre ikke. Hvis de befinder sig i samme område som dig, og ejer en nyere smartphone eller lignende, har de også modtaget beskeden. Hvis du er i tvivl om andre omkring dig har fået beskeden, så husk også at informere dem.
Jeg plejer at få en døve SMS-varsling. Får jeg ikke det mere?
S!RENEN er et supplement til de eksisterende varslingskanaler. Andre varslingskanaler end S!RENEN vil også kunne tages i brug efter implementeringen af S!RENEN.
Hvad skal jeg gøre i forbindelse med testen?
Du behøver ikke gøre noget i forbindelse med testen. Du modtager test-advarslen via S!RENEN, så du ved, hvordan den ser ud, til hvis du i dag står i en reel faresituation. Under og efter testen skal du kun ringe 1-1-2, hvis du selv eller andre i nærheden er i akut fare og har brug for politi, ambulance eller brandvæsen.
Hvad skal jeg gøre, hvis jeg ikke modtager en test-advarsel via S!RENEN?
Hvis du ikke modtog test-advarslen, selvom din telefon var tændt, kan det hænge sammen med typen af din mobiltelefon/styresystem. Se mere under 'Tjek din mobil' her på sirenen.dk. Fra første onsdag i maj kl. 12 kan du fra forsiden af sirenen.dk finde et kort spørgeskema om testen. Det vil være en stor hjælp, hvis du vil udfylde spørgeskemaet.
Er der lyd på, når I tester S!RENEN?
Ja, S!RENEN testes med lyd. Det er en relativt høj og distinkt lyd, der varer ca. 10 sekunder. Der er også lyd på, selvom din telefon er på lydløs. Du kan evt. slukke din telefon før testen, hvis du vil slippe for lyden.
Hvad har I gjort for at sikre, at folk ikke bliver bekymrede, når deres telefon begynder at larme?
Beredskabsstyrelsen og Rigspolitiet informerer så bredt som muligt. Vi har været i dialog med en lang række myndigheder og interessenter – bl.a. handicap- ældre- flygtninge- og forældreorganisationer. Det har vi gjort med særligt fokus på udsatte grupper. Derudover er infomateriale om testen oversat til en række sprog. Endelig har vi talt med en lang række medier.
Hvad kommer der til at stå i test-advarslen?
TEST - S!RENEN – TEST
Kan jeg framelde mig test-advarslen?
Nej, det er ikke muligt at framelde sig test-advarslen første onsdag i maj kl. 12. Hvis du ikke ønsker at modtage test-advarslen, anbefales det at slukke telefonen inden kl. 12 og tænde den igen f.eks. kl. 12.30.
Modtager jeg test-advarslen, hvis min telefon er på lydløs / forstyr ikke / flytilstand / slukket?
Der kan være afvigelser ved nogle telefontyper, men som udgangspunkt er det sådan her: Hvis din telefon er på lydløs eller forstyr ikke, modtager du test-advarslen via S!RENEN. Du modtager dem med lyd. Hvis din telefon er i flytilstand eller slukket, modtager du ikke test-advarslen via S!RENEN. Hvis du ikke ønsker at modtage test-advarslen, så vent med at tænde din telefon igen til ca. 12.15.
Brug vores materialer i din organisation
Vi har samlet alle informationsmaterialer, herunder animationsfilmen, flyers og print-selv-plakater så du nemt kan downloade dem og bruge dem i din organisation.
Se materialesamlingen